1. TİBB VƏ SAĞLAMLIQ

Hansı daha faydalıdır: balıq yoxsa ət? Nutrisioloqlar cavab verdi

Hansı daha faydalıdır: balıq yoxsa ət? Nutrisioloqlar cavab verdi

Bu məsələdə hər dietoloqun öz öz fikri var

Alimlər çoxdan hansı məhsulun sağlamlıq üçün daha faydalı olacağı ilə maraqlanırlar: balıq və ya ət? Sağlam  həyat tərzi tərəfdarları da bu sualı verirlər. Bu məsələdə hər dietoloqun öz öz fikri var: kimsə heyvan məhsullarını rasiona daxil etməyi zəruri hesab edir, kimsə vegetarian rasionunu olduqca məqbul hesab edir. Qidalanma üzrə mütəxəssislər, hansı qidaların bədənimiz üçün daha sağlam olduğunu göstərən çox sayda araşdırma apardılar.

Balıq və ya ət məhsulları? Mütəxəssislərin cavabı

Hər kəs nə edəcəyini bilir, əgər varsa.

Balıq və əti müqayisə edərkən, qidalanma mütəxəssislərinin istifadə etdiyi meyarları nəzərə almaq lazımdır. Birincisi, qida dəyəri, yəni 100 qrama görə kalori, protein birləşmələri, yağlar və karbohidratların sayı. İkincisi, faydalı maddələrin, vitaminlərin və mineralların tərkibi. Üçüncüsü, bu yüksək temperaturda lazımlı emaldır, hansı ki, mikroelementlərin konsentrasiyasını aşağı salır. 

Bir çox mütəxəssis hesab edir ki, balıq ətdən daha sağlamdır, çünki müasir insan həyatı onun sağlamlığında əks olunur. Şəhər sakini minerallar, B vitaminləri və çox doymamış yağ turşuları sarıdan sıxıntı çəkir. Məhz bu maddələr balıqlarda olur. Sadalanan mikroelementlər olmadan qadın orqanlarında reproduktiv funksiya daxil olmaqla orqanizmin sistemi düzgün işləməyəcəkdir.

Ancaq məhsulları birinci meyara görə nəzərdən keçirsək, onda ət daha sağlamdır, çünki balıq filesi ilə müqayisədə daha yaxşı doymağa qadirdir. Ancaq balıq və dəniz məhsullarının gündəlik nisbətinin daha yüksək olması lazım olduğunu nəzərə almalısınız. Dietoloqlar, ümumiyyətlə, ətin əsas yemək kimi istifadə edilməsini məsləhət görmürlər.

Nutrisioloqlar, hələ də ətin sağlamlıq faydaları üzərində mübahisə edirlər. Bir tərəfdən tərkibindəki amin turşuları və kalsium böyüməkdə olan orqanizm, dayaq-hərəkətedici sistemin və əzələ kütləsi üçün faydalıdır. Ancaq digər tərəfdən, ət məhsullarını mənimsəmək çətindir. Onların tez-tez istifadəsi bağırsaqlarda çökmə proseslərinə səbəb ola bilər.

Nə qədər yağlıdırsa, bir o qədər faydalıdır?

Balıqdakı yağ sağlamlıq üçün çox faydalıdır, amma ətdəki yağ turşuları, əksinə zərərlidir. Yağlı ət hipertaniya, şəkərli diabet xəstələri, yüksək xolesterol səviyyəsi olan insanlar, həmçinin yüksək təzyiq və mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri olan insanlar tərəfindən istehlak edilməməlidir.

Bədənə maksimum fayda vermək üçün düzgün ət və balıq məhsullarını seçmək lazımdır.

Orqanizm üçün hansı məhsulun  daha sağlam olduğu mövzusunda uzun müddət mübahisə etmək olar. Həm ətdə, həm də balıqda bir çox faydalı maddələr var, lakin yüksək keyfiyyətli olduqda. Qidalanma mütəxəssisləri qida məhsullarını yalnız etibarlı ticarət mərkəzlərindən almağı məsləhət görürlər.

Təchizatçıları diqqətlə araşdırın, heyvanın necə böyüdüyünü və hansı qidaları yediyini bilməlisiniz. Ətin rənginə diqqət yetirin: sağlam heyvan doymuş və şirəli çalarlara malikdir..

Yaxşı qırmızı balıq almaq istəyirsinizsə, onun filesinin rənginə baxmaq lazımdır. Çox tez-tez süni şirin su orqanlarında yetişən məhsul tapa bilərsiniz. Belə balıqların parlaq rəngləri olmayacaqdır. Ən yaxşısı təzə file almaqdır, amma qidalanma mütəxəssisləri dondurulmuş məhsulu tövsiyə etmirlər.

Həm balıq, həm də ət məhsulunu açıq günəşə altında qalan bazarlarda almağa dəyməz. Belə qidayla siz bakteriyaların və infeksiyaların porsiyasını əlavə ala bilərsiniz..

Niyə belə fikir yayılıb ki, balıq və ət zərərlidir?

Dietoloq və nutrisioloqlar arasında ət və balığın zərəri ilə bağlı bir neçə nəzəriyyə mövcuddur. Bu fikirlər ondan yaranıb ki, həmin məhsullardan neqativ nəticələri nə də olsa var.

Nəzəriyyədən biri budur ki, ət xərçəng riskini artıran kanserogen xüsusiyyətlərə malikdir. Bu səbəbdən bəzi dietoloqlar ət məhsullarının istifadəsindən imtina etməyi və ya yalnız onları tərəvəzlərin və göyərtinin böyük porsiyasıyla dəqiq termik emaldan sonra istifadə etməyi məsləhət görürlər.

Digər bir nəzəriyyə, balıqların həddindən artıq istehlakına əsaslanır. Bu vəziyyətdə, bədəndə çox miqdarda mineral və doymamış yağlar müşahidə olunur, bu isə həmin  maddələrin olmamasından daha təhlükəlidir.

Mənbə: zen.yandex.az

 

Məqaləni bəyəndiniz? Sosial şəbəkələrdə izləyin!

Təhqiredici, mövzuya aid olmayan və böyük hərflərlə yazılan şərhlər təsdiqlənməyəcək.

Ən çox baxılanlar

Artıq qorxmağa ehtiyac yoxdur

Redaktor seçimi

SON XƏBƏRLƏR