Ens.az
21 noyabr 2019, cümə axşamı
.
.
chevron_left chevron_right
TƏLİM VƏ TƏDRİS

Müxtəsər vurma düsturları

Müxtəsər vurma - çoxhədlilərin hesablanmasında tez-tez istifadə edilən cəbri eynilik

2911 Baxış
Müxtəsər vurma düsturları

Kvadrat ifadə

  1. {displaystyle (apm b)^{2}=a^{2}pm 2ab+b^{2}}{displaystyle (apm b)^{2}=a^{2}pm 2ab+b^{2}}
  2. {displaystyle a^{2}-b^{2}=(a-b)(a+b)}{displaystyle a^{2}-b^{2}=(a-b)(a+b)}
  3. {displaystyle a^{2}+b^{2}=(a+b)^{2}-2ab}{displaystyle a^{2}+b^{2}=(a+b)^{2}-2ab}

 

Kub ifadə

  1. {displaystyle a^{3}pm b^{3}=(apm b)(a^{2}mp ab+b^{2})}{displaystyle a^{3}pm b^{3}=(apm b)(a^{2}mp ab+b^{2})}

1. a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)

  a^3+b^3=(a+b)(a^2-ab+b^2)

2. (a-b)^3=a^3-3a^2×b+3a×b^2-b^3

  (a+b)^3=a^3+3a^2×b+3a×b^2-b^3

Dördüncü dərəcəli ifadə

  1. {displaystyle (apm b)^{4}=a^{4}pm 4a^{3}b+6a^{2}b^{2}pm 4ab^{3}+b^{4}}{displaystyle (apm b)^{4}=a^{4}pm 4a^{3}b+6a^{2}b^{2}pm 4ab^{3}+b^{4}}
  2. {displaystyle a^{4}-b^{4}=(a^{2}-b^{2})(a^{2}+b^{2})}{displaystyle a^{4}-b^{4}=(a^{2}-b^{2})(a^{2}+b^{2})}

 

n-ci dərəcəli ifadə

  1. {displaystyle a^{n}-b^{n}=(a-b)(a^{n-1}+a^{n-2}b+a^{n-3}b^{2}+...+a^{2}b^{n-3}+ab^{n-2}+b[log _{10}n-1-]}{displaystyle a^{n}-b^{n}=(a-b)(a^{n-1}+a^{n-2}b+a^{n-3}b^{2}+...+a^{2}b^{n-3}+ab^{n-2}+b[log _{10}n-1-]}
  2. {displaystyle a^{2n}-b^{2n}=(a+b)(a^{2n-1}-a^{2n-2}b+a^{2n-3}b^{2}-...-a^{2}b^{2n-3}+ab^{2n-2}-b^{2n-1})}{displaystyle a^{2n}-b^{2n}=(a+b)(a^{2n-1}-a^{2n-2}b+a^{2n-3}b^{2}-...-a^{2}b^{2n-3}+ab^{2n-2}-b^{2n-1})}, burada {displaystyle nin N}{displaystyle nin N}
  3. {displaystyle a^{2n+1}+b^{2n+1}=(a+b)(a^{2n}+a^{2n-1}b+a^{2n-2}b^{2}-...-a^{2}b^{2n-2}+ab^{2n-1}-b^{2n})}{displaystyle a^{2n+1}+b^{2n+1}=(a+b)(a^{2n}+a^{2n-1}b+a^{2n-2}b^{2}-...-a^{2}b^{2n-2}+ab^{2n-1}-b^{2n})}, burada {displaystyle nin N}{displaystyle nin N}

 

Bu tip xüsusiyyətə malik düsturlar

  • {displaystyle (a-b)^{2n}=(b-a)^{2n}}{displaystyle (a-b)^{2n}=(b-a)^{2n}}, burada {displaystyle nin N}{displaystyle nin N}
  • {displaystyle (a-b)^{2n+1}=-(b-a)^{2n+1}}{displaystyle (a-b)^{2n+1}=-(b-a)^{2n+1}}, burada {displaystyle nin N}{displaystyle nin N}





Diqqət! Ens.az saytına məxsus materiallardan istifadə edərkən hiperlinklə istinad edilməlidir. Mətndə səhv tapdıqda, onu seçib ctrl + enter düyməsini basaraq bizə göndərməyinizi xahiş edirik.


Android ƏS olan smartfonunuz varsa, xəbərləri daha rahat oxumaq üçün bu linkə keçərək Play Store mağazasından Ens.az proqramını endirib quraşdıra bilərsiniz.


VİDEO QALEREYA
Bütün qəzaların 80%-i 65km/s sürətdə baş verir
Emosiya ilə reaksiya ver!
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 2
  • 0 Şərh
  • anonymous user
    Şərhi göndər
  • DAHA ÇOX NƏTİCƏ YÜKLƏ

X