Slimfit
  1. TİBB VƏ SAĞLAMLIQ

Nə üçün mağazada satılan çörək sağlamlığa zərər vura bilər

Nə üçün mağazada satılan çörək sağlamlığa zərər vura bilər
Sakura

Nə üçün mağazada satılan çörək sağlamlığa zərər vura bilər

Çörəyin uzun müddət təzə qalması üçün una xüsusi kimyəvi əlavələrə qatılır. 

Hazırki dövrdə un kiflənməmək üçün sterilizədən keçirilir. Un individual ferment sistemini itirir. Buna görə də belə xammaldan çörək istehsal olunarkən çörək bişirənlər xüsusi əlavələrdən, kimyəvi yaxşılaşdırıcılardan istifadə etməyə məcbur olurlar. Nəticədə isə belə çörəyin faydası çox az olur.

Bu yaxınlarda KİV-də çörək istehsalında fol turşusunun istifadəsi məsələsi qaldırılmışdı. Müzakirə davam edir, una vitaminləşdirilmiş əlavələr (fol turşusu immun və qan dövranı sistemini stimullaşdırır) qatmaq olarmı və ya bundan imtina etmək lazımdır (hər insanın orqanizmində fol turşusunun normal balansı tamamilə individualdır və hamiləlikdən başlayaraq yaş xüsusiyyətləri, ağırlaşmış xəstəliklərə qədər bir çox səbəblərdən asılıdır).  Britaniyanın qida araşdırmaları İnstitutunun yoxlanış nəticələri B9 vitamininin qaraciyərə mənfi təsirini təsdiqlədi.

Qida araşdırmaları İnstitutunun prosessoru, həkim Sian Estli bildirdi: “Unun fol turşusu ilə zənginləşdirilməsi leykemiya və artrit-dən müalicə alan insanlarda problemlər yarada bilər”.

Qastroenteroloq-hepatloq David Matevosov deyir ki, təzə çörəkdə olan böyük miqdarda sellüloz həzm prosesini çətinləşdirir. Bir neçə buterbrod insan orqanizmi üçün kritik deyil, amma böyük miqdarda qəbul olunmuş un istehlakçıda ağırlıq, ürək bulanması, təngnəfəslik yarada bilər.

 

Mənbə: Mport.ua

Məqaləni bəyəndiniz? Sosial şəbəkələrdə izləyin!

Təhqiredici, mövzuya aid olmayan və böyük hərflərlə yazılan şərhlər təsdiqlənməyəcək.

Sakura

Ən çox baxılanlar

Aprel şəhidimiz Fəxrəddin Qurbanlı

Redaktor seçimi

SON XƏBƏRLƏR