Slimfit
  1. ELM

Soyuq qidalarda şirin dad nə üçün zəifləyir? - Bioloqlardan açıqlama

Soyuq qidalarda şirin dad nə üçün zəifləyir? - Bioloqlardan açıqlama
Sakura

Bioloqlar soyuq qidaların şirin dadının zəifləməsini izah etdilər

Soyuq bir şirin yemək isti olduğu qədər cəlbedici görünmür, amma bu təsir şirin deyil, acı dadı təyin edən reseptorların işi ilə əlaqələndirilir.

Yəqin ki, şirniyyat həvəskarları soyuducudan çıxan piroqun təzə və hələ isti olduğu vaxtdakı kimi şirin olmadığını, bütün zərərlərinə baxmayaraq olduqca cəlbedici olduğunu fərq ediblər. Bu effekt çoxdan məlumdur, ancaq indi Santa Barbarada yerləşən Kaliforniya Universitetindən Kreyq Montell-in komandası onu milçəklərin üzərində nümayiş etdirməyi və eyni zamanda şirin dadı zəiflətməyin molekulyar mexanizmlərini anlamağı bacardı. Məlum olub ki, bunun şirin dad reseptorlarının özü ilə heç bir əlaqəsi yoxdur.

"Current Biology" jurnalında yayımlanan məqalədə, alimlər qeyd edir ki, laboratoriya drozofilləri eyni şirniyyat 23 ° C temperaturda olduğu vaxtda nümayiş etdirdikləri marağın 19 ° C temperaturda nəzərə çarpacaq dərəcədə azaldığı görülüb. Bu vəziyyətdə, milçəklərdə şirin ləzzəti qəbul edən reseptorlar hər iki vəziyyətdə eyni cür işləyib. "Və temperatur birbaşa" şirin "neyronlara təsir etmədiyindən, şirniyyat istəyini dolayı yolla dəyişdirərək bəzi digər hüceyrələrə təsir etməlidir" deyib professor Montel.

Qeyd etmək lazımdır ki, drozofillərdə şirin dadı müəyyən bir reseptor hüceyrəsi qəbul edir, acını isə digəri. Üçüncü tip hüceyrə isə qida toxumasını dərk edərək mexanoretseptorlar rolunu oynayır. Temperaturla hər şey biraz daha mürəkkəbdir: həm acı reseptorlar, həm də mexanoreseptorlar buna reaksiya verir və yalnız hər iki növ neyron "işləyir "sə, bu siqnal" soyuq "kimi interpretasiya olunacaq.

Beləliklə, drozfilin qidaya olan marağının azalması acı dad reseptorlarının, mexanoreseptorların (bərk olması barədə siqnal verən), eləcə də bu və digərlərinin (aşağı istiliyə reaksiya) aktivləşməsi sayəsində baş verir. Şirin reseptorlar

qidanın soyuq olmasına reaksiya göstərmir, lakin onların tərəfindən aktivləşdirilmiş mexanoreseptorlar və acı reseptorlar "şirin" neyronların beyinə ötürdüyü siqnalı bloklayır və kifayət qədər isti olmayan qidalar üçün cəlbediciliyi azaldır.

Alimləri ciddi təəccübləndirən o olub ki, bu mexanizmin əsasını gözlərimizdə işıq qəbul edən piqmentin yaxın qohumu olan Rodopsin 6 (Rh6) zülalı təşkil edir. Beləliklə, acı reseptor hüceyrələrində Rh6 ifadəsinin boğulması onların soyuq hisslərinə cavabını bloklayır.

 

Mənbə: naked-science.ru

Məqaləni bəyəndiniz? Sosial şəbəkələrdə izləyin!

Təhqiredici, mövzuya aid olmayan və böyük hərflərlə yazılan şərhlər təsdiqlənməyəcək.